Spotkanie SIG – Zdrowa żywność i żywienie | 21.09.2017 | podsumowanie

Zdrowa żywność i żywienie

Za nami pierwsze powakacyjne spotkanie SIG – Zdrowa żywność i żywienie. Dowiedzieliśmy się wiele na temat trendów żywieniowych oraz posłuchaliśmy o innowacyjnych produkcjach wina oraz napojów z dodatkiem probiotyków.

  • Czy wino jest zdrowe?
  • Czy „zdrowa żywność oraz żywienie” to tylko popularne hasło reklamowe?
  • Jakie trendy panują we współczesnym żywieniu?

Spotkanie rozpoczęła Pani Agnieszka Rousseau z Winnicy Wieliczka, która opowiedziała nam o wpływie wina na nasze zdrowie. Przedstawiła także jego historię od starożytności po badania współczesne. Podczas prelekcji nie zabrakło także informacji na temat nowoczesnych technologii produkcji przyczyniających się do podniesienia wartości prozdrowotnych tego trunku.

Pani Ewa Piątkowska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaprezentowała nam aktualne trendy żywieniowe. Omówiła zasady prawidłowo zbilansowanej diety oraz funkcje poszczególnych składników odżywczych. Usłyszeliśmy o wielu dietach alternatywnych oraz ich skutkach na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jako ostatni swoją prezentację wygłosił Pan Łukasz Wajda z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ. W trakcie prelekcji dowiedzieliśmy się czym są probiotyki, dlaczego dodawane są do żywności oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie. Wysłuchaliśmy także o aspektach prawnych nazewnictwa tych produktów oraz na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. Dodatkowo, zaprezentowany został projekt innowacyjnej receptury i technologii produkcji nowej linii napojów z dodatkiem probiotyków.

Podczas spotkania nie zabrakło wielu pytań do naszych ekspertów. Nasi uczestnicy chcieli wyjaśnić wiele wątpliwości i mitów związanych ze zdrową żywnością. Spotkanie oraz panel dyskusyjny z zaproszonymi gośćmi prowadzili Pani Klaudia Polakowska z Centrum Transferu Technologii UJ oraz Pan Łukasz Wajda z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ.

Wszystkim osobom bardzo dziękujemy za przybycie.

Już 26 października zapraszamy Państwa na nasze kolejne spotkanie – tym razem poświęcone tematyce nowoczesnego rolnictwa. Na pewno nie zabraknie informacji na temat wielu procesów i innowacji jakie zaszły w tej dziedzinie. Szczegóły już wkrótce na naszej stronie internetowej.


Spotkanie odbyło się 21.09.2017, godz. 15:30-18:00

W Cafe Szafe, ul. Felicjanek 10 | Kraków


Partnerem spotkania było Centrum Transferu Technologii CITTRU UJ.

Centrum Transferu Technologii


Patronem medialnym spotkania był Portal foodfakty.pl.

Portal foodfakty.pl


Spotkanie organizowane było przy finansowym wsparciu Województwa Małopolskiego.

Logo-Małopolska-V-RGB