Spotkania SIG – Przedświąteczne spotkanie | 15.12.2016 | podsumowanie

Spotkania SIG - Przedświąteczne spotkanie
Spotkania SIG - Przedświąteczne spotkanie

Wszyscy doskonale wiemy, że dobra organizacja świąt to podstawa. Okazuje się jednak, że wybór prezentów wcale nie jest łatwy, potrzebne jest bardzo kreatywne oraz twórcze podejście. Ponadto, wszystkie zapachy ciast i jedzenie tworzą ducha świąt. Powoduje to, że wielu z nas zadaje sobie pytania: Co i jak jeść aby uniknąć przejedzenia w święta? Co powinniśmy zjeść aby zachować szczupłą sylwetkę?

Dnia 15 grudnia 2016 roku odbyło się ostatnie w tym roku, spotkanie SIG* Klastra LifeScience Kraków. Nasi eksperci wprowadzili nas w świąteczny nastrój, udzielając wielu rad dotyczących kreatywnego zakupu prezentów oraz zdrowego przygotowania wigilijnych potraw. W spotkaniu wzięło udział 30 osób. Serdecznie dziękujemy za przybycie!

Spotkanie rozpoczęła Pani Monika Chochla z Fundacji Laboratorium Innowacji i Kreatywności, prezentując nam temat twórczego myślenia, które warto stosować wybierając prezenty dla najbliższych. Czy wiecie, że zakupiony przez nas prezent powinien być oryginalny, niezwykły a przy tym trafny i estetyczny? Kreatywny podarunek to taki, który sprawi, że obdarowana osoba będzie ‘skutecznie zdziwiona’! Musimy pamiętać, że myślenie kreatywne to przede wszystkim przezwyciężenie sztywnych nastawień i nawyków oraz aktywne podejście do problemu. To również planowanie, kontrola oraz wyciąganie wniosków. Przygotowując niespodziankę miejmy oczy otwarte! Pytajmy, słuchajmy i starajmy się aby nasz prezent potrafił zaspokoić potrzeby naszych bliskich, a jego zastosowanie miało wiele metafor i analogii.


Drugą prezentację poprowadziła Pani Anna Matusz – Mirlak z Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia. Zapoznała nas z tajnikami przygotowywania 12 dań wigilijnych. Przedstawiła wiele alternatyw zdrowszego przyrządzania potraw, zwróciła naszą uwagę na ważność i potrzebę ich właściwego doprawiania. I mimo tego, że w święta często sobie folgujemy, starajmy się nie korzystać z gotowców, półproduktów czy innych zamienników sklepowych. Przygotujmy każdą z potraw od podstaw, zaczynając od moczenia grochu, mielenia maku czy kwaszenia buraków na barszcz… Takie święta są tylko jeden raz w roku!

[iconbox_top icon=”PDF_Documents.png”]„Jak przygotować się do świąt”


Mamy nadzieję, że w trakcie spotkania udało nam się zainspirować Państwa do twórczego myślenia a rady i propozycje naszych Ekspertów okażą się Wam pomocne nie tylko na święta ale i przy innych okazjach.

Życzymy Państwu zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie najbliższych oraz Szczęśliwego Nowego Roku, pełnego kreatywnych pomysłów i dużych sukcesów.

Zapraszamy na kolejne spotkania SIG w Nowym Roku. Pierwsze odbędzie się 19 stycznia 2017.


Spotkanie odbyło się 24.11.2016, godz. 16:00-18:00

W Kawiarni „U Pęcherza” Collegium Maius
ul. Jagiellońska 15 | Kraków


* Special Interest Group