VIANAT
Spółka Vianat jest start-upem. Aby wdrożyć do produkcji nowe produkty będące rezultatem projektu badawczego konsorcjum „Bioaktywna żywność” pod kierunkiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu spółka buduje innowacyjną maszynę do produkcji soków warzywno-owocowych o dużym pozaodżywczym wpływie na zdrowie konsumentów. Spółka korzysta z wyników badań żywieniowo-klinicznych nabytych w ramach umowy licencyjnej z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
Projekt swym zakresem obejmuje Małopolskę i województwa sąsiednie. Zakończenie budowy maszyny przewidziano na grudzień 2017 r.
Obecnie Vianat posiada prototyp produktu prozdrowotnego. Produkt wytworzono z soku aroniowego pozyskanego w drodze specjalnego procesu, zapewniającego wyższą zawartość związków polifenolowych. Wysoka zawartość błonnika, bogaty w polifenole z aronii oraz betainę z buraka ćwikłowego.