Pewnie zastanawiacie się co to właściwie jest? Bioaktywna żywność?! Żywność przyszłości?
I może sądzicie, że to żywność prosto z laboratorium przyszłości.
Otóż prawie!
Żywność bioaktywna jest projektowana tak, aby była szczególnie bogata w wybrany bioaktywny składnik, zatem może powstawać także w laboratorium! Jednakże wszystko możliwe jest tylko dzięki sile natury!
Składniki bioaktywne to podstawowe składniki odżywcze (np. białka, tłuszcze), a także związki nieodżywcze (np. polifenole, probiotyki, błonnik) naturalnie występujące w surowcu lub produkcie, który został poddany procesowi technologicznemu, a co więcej mają one wpływ na funkcje fizjologiczne i metaboliczne naszego organizmu.
Często mówimy też, iż są to biologicznie czynne związki naturalnego pochodzenia, które mogą pozytywnie i wielokierunkowo oddziaływać na organizm. Obecne w pokarmie oddziałują wzmacniająco, osłabiająco lub modyfikująco na określone parametry żywieniowe i zdrowotne naszego organizmu, wpływając w ten sposób na rozwój procesów chorobowych.
Projekt firmy Vianat to już dwie linie produktów bioaktywnych. Aronia+ i Foshu Food. Powstały w oparciu o koncepcję tworzenia żywności bioaktywnej – żywności przyszłości. Wierzymy, że poprzez prace w unikalnej technologii objętej ochroną patentową, wprowadzamy na rynek zupełnie nową żywności.
Żywność, która jest zaprojektowana od podstaw pod kątem określonego działania prozdrowotnego i skomponowana z takich składników, które zawierają w sobie wyjątkowo dużą koncentrację bioaktywnych fito-związków o zbliżonym działaniu. A dzięki której mamy szanse na długie i zdrowe życie w dobrostanie.
CIEKAWOSTKA: dotychczas poznano i opisano kilkadziesiąt tysięcy związków bioaktywnych, które zaliczane są do metabolitów roślin wyższych. Jednakże ocenia się, że ich liczba może przekraczać 100 tysięcy w świecie roślin. Najlepsze dopiero przed nami!
Bądź zdrowy, wybieraj żywność bioaktywną!
Źródło: materiał własny Vianat