
Czym jest Fleksitarianizm? Srebrna żywność? Czy to tylko modne trendy, które poprzez pro-zdrowotne zmiany zachowań konsumentów, coraz silniej wpływają na sferę biznesu oraz nauki? Czy też standardy w diecie przyszłości?
O tym będziemy rozmawiać na polsko-francuskim spotkaniu SIG Agri-Food, w dniu 19.09.23, organizowanym przez Klaster LifeScience Kraków (Pl) i VITAGORA (Fr)
- Jakimi motywami kierują się ludzie przechodzący na ten sposób odżywiania?
- Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma pokarm roślinny?
- Jak harmonijnie włączać produkty wegańskie?
- Co dietetycy mówią na temat diety fleksitariańskiej?
- Czy dla seniorów taka dieta jest zdrowa?
- Jak przemysł spożywczy stara się dostosować do tego nurtu?
- Jaką strategię musi wybrać firma, aby przyciągnąć nie-wegańskich klientów?
To tylko niektóre z tematów otwartej dyskusji, popartej prezentacjami obrazującymi aktualny stan wiedzy i rozwoju innowacji. Głównym celem spotkania jest zdefiniowanie tematów, które pozwolą zbudować program współpracy i zaangażować się w projekty badawczo-rozwojowe, prowadzone wspólnie przez partnerów z Francji i Polski.
Zapraszamy do udziału przedstawicieli nauki, biznesu oraz środowiska medycznego. W ramach spotkania postaramy się przedstawić propozycje programów i konkursów, które warto brać pod uwagę rozmawiając o potencjalnych projektach.
Agenda spotkania jest jeszcze otwarta. Swój udział potwierdzili:
- Kazimierz Murzyn – Dyrektor Zarządzający Klastra LifeScience Kraków
- Katarzyna Pietrzak, Browin – Flexi in Browin
- Monika Borowiecka, Piotr Pietrzak – Partnerzy Zarządzający Tangent Line Venture Capital
- Uniwersytet Rolniczy, Renata Kostogrys – Fleksitarianizm: moda czy dieta przyszłości?
- Clara Theulin – Yumgo
- Elise Bourcier- C&DAC, How food industry can adapt it’s offer to the plant-based market?
Udział w wydarzeniu jest okazją do zaprezentowania swojej instytucji oraz aktualnych działań. Chętnych zapraszamy do kontaktu (bosolinska@lifescience.pl)
Wydarzenie odbędzie się na Platformie Współpracy Life Science Open Space. Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja poprzez dołączenie do wydarzenia online.
Temat: Światowe trendy „zdrowej żywności”, czyli jak podjąć współpracę z liderami tematu w EU.
Data: Wtorek, 19 września 2023, godz. 11:00 – 13:00
Miejsce: Platforma Współpracy Life Science Open Space (Online)
Rejestracja: poprzez wydarzenie online na Platformie LSOS
Język spotkania: angielski