Światowe trendy „zdrowej żywności”, czyli jak podjąć współpracę z liderami tematu w EU

5782

Czym jest Fleksitarianizm? Srebrna żywność? Czy to tylko modne trendy, które poprzez pro-zdrowotne zmiany zachowań konsumentów, coraz silniej wpływają na sferę biznesu oraz nauki? Czy też standardy w diecie przyszłości?  

O tym będziemy rozmawiać na polsko-francuskim spotkaniu SIG Agri-Food, w dniu 19.09.23, organizowanym przez Klaster LifeScience Kraków (Pl) i VITAGORA (Fr)

  • Jakimi motywami kierują się ludzie przechodzący na ten sposób odżywiania?
  • Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma pokarm roślinny?  
  • Jak harmonijnie włączać produkty wegańskie?
  • Co dietetycy mówią na temat diety fleksitariańskiej?
  • Czy dla seniorów taka dieta jest zdrowa? 
  • Jak przemysł spożywczy stara się dostosować do tego nurtu?
  • Jaką strategię musi wybrać firma, aby przyciągnąć nie-wegańskich klientów?  

To tylko niektóre z tematów otwartej dyskusji, popartej prezentacjami obrazującymi aktualny stan wiedzy i rozwoju innowacji.  Głównym celem spotkania jest zdefiniowanie tematów, które pozwolą zbudować program współpracy i zaangażować się w projekty badawczo-rozwojowe, prowadzone wspólnie przez partnerów z Francji i Polski.

Zapraszamy do udziału przedstawicieli nauki, biznesu oraz środowiska medycznego. W ramach spotkania postaramy się przedstawić propozycje programów i konkursów, które warto brać pod uwagę rozmawiając o potencjalnych projektach.  

Agenda spotkania jest jeszcze otwarta. Swój udział potwierdzili:

  • Kazimierz Murzyn – Dyrektor Zarządzający Klastra LifeScience Kraków
  • Katarzyna Pietrzak, Browin – Flexi in Browin
  • Monika Borowiecka, Piotr Pietrzak – Partnerzy Zarządzający Tangent Line Venture Capital
  • Uniwersytet Rolniczy, Renata Kostogrys – Fleksitarianizm: moda czy dieta przyszłości?
  • Clara Theulin – Yumgo
  • Elise Bourcier- C&DAC, How food industry can adapt it’s offer to the plant-based market? 

Udział w wydarzeniu jest okazją do zaprezentowania swojej instytucji oraz aktualnych działań. Chętnych zapraszamy do kontaktu (bosolinska@lifescience.pl)

Wydarzenie odbędzie się na Platformie Współpracy Life Science Open Space. Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja poprzez dołączenie do wydarzenia online.


Temat: Światowe trendy „zdrowej żywności”, czyli jak podjąć współpracę z liderami tematu w EU.  
Data: Wtorek, 19 września 2023, godz. 11:00 – 13:00
Miejsce: Platforma Współpracy Life Science Open Space (Online)
Rejestracja: poprzez wydarzenie online na Platformie LSOS
Język spotkania: angielski

Poprzedni artykułSpektroskopia i IoT dla zapewnienia jakości flakonów farmaceutycznych
Następny artykułMedApp – tworzymy przyszłość medycyny