Molekularne podstawy stymulacji odporności roślin na choroby grzybowe

862

Wprowadzenieproblem:
Rośliny są cennym źródłem składników bioaktywnych o szerokich i różnorodnych właściwościach. Ekstrakty roślinne to bogactwo polifenoli, flawonoidów oraz witamin. Rośliny posiadają system odpornościowy, który reaguje na porażenie przez choroby i atak szkodników. Odpowiedzią obronną roślin jest produkcja białek odpornościowych PR (Pathogenesis Related) które mają właściwości antygrzybowe. 

Analiza ekspresji genów przeprowadzona po aplikacji biostymulatora odporności opartego na ekstraktach roślinnych wykazała zwiększenie aktywności genów kodujących białka i związki sygnałowe w odpowiedzi obronnej roślin na atak patogenów. Włączenie ekstraktów roślinnych w programy ochrony roślin jest zgodny z założeniami Integrowanej Ochrony Roślin oraz produkcji zdrowej żywności.

Oferta – rozwiązanie:
Celem prezentacji jest nawiązanie kontaktów z osobami zajmującymi się rozwojem preparatów naturalnych przeznaczonych do stosowania w Integrowanej Produkcji Rolniczej oraz w Rolnictwie Ekologicznym.

NAWIĄŻ KONTAKT:
Roksana Rakoczy-Lelek
Intermag

Poprzedni artykułThe region’s innovative potential – BioMałopolska
Następny artykułSafety at work possible during Covid 19 – UV-C lamps as a method of prevention