Wpływ ekstraktów z sałaty biofortyfikowanej jodosalicylanami na indukcję procesu apoptozy w ludzkiej linii komórek nowotworowych żołądka AGS

469

Wprowadzenie – problem:
Aleksandra Such, Olga Sularz, Sylwester Smoleń, Teresa Leszczyńska i Aneta Koronowicz

Zaburzenia związane z niedoborem jodu stanowią globalny problem zdrowotny. Jod odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu tarczycy, gdyż w sytuacji jego niedoboru niemożliwa jest prawidłowa produkcja hormonów gruczołu tarczowego. Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować jodu, dlatego musi być on uzyskany z diety. Obecnie stosowana profilaktyka jodowa polega na jodowaniu soli kuchennej przy wykorzystaniu jodku potasu. Mimo skuteczności metody generuje ona problem bardzo wysokiego spożycia soli i w konsekwencji zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia. Biofortyfikacja sałaty w jod stanowi skuteczną, bezpieczną i mało kosztowną alternatywę dla jodowania soli kuchennej. Jod wykazuje także przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe działanie z długą historią stosowania jako środek dezynfekujący, charakteryzujący się szerokim spektrum działania. W badaniach naukowców z Uniwersytetu Rolniczego wykazano również przeciwnowotworowe działanie ekstraktów z sałaty wzbogaconej w jod względem komórek raka okrężnicy. 
Celem pracy było określenie wpływu biofortyfikacji organicznymi formami jodu (jodosalicylanami) na zawartość składników mineralnych w sałacie (Lactuca sativa L. capitata) cv. „Melodion” oraz wpływ ekstraktów z sałaty wzbogaconej jodosalicylanami na indukcję procesu apoptozy komórek nowotworowych linii AGS.

Biofortyfikację sałaty przeprowadzono przy użyciu organicznych form jodu- jodosalicylanów: kwasu 5-jodosalicylowego/ 5-ISA i 3,5-diodosalicylowego/ 3,5-diISA. Zawartość składników mineralnych oznaczono metodą ICP-MS lub ICP-OES. Wpływ ekstraktów z sałaty biofortyfikowanej jodosalicylanami na indukcję apoptozy zbadano poprzez oznaczenie poziomu aktywacji szlaku Bcl-2 z wykorzystaniem zestawu Bcl-2 Activation Dual Detection Kit (MuseTM). Rodzina białek Bcl-2 odpowiedzialna jest za indukcję procesu apoptozy poprzez regulację białek (anty- i pro-apoptotycznych) kontrolujących przepuszczalność błony mitochondrialnej w komórkach.

W pracy wykazano istotny wpływ ekstraktów z sałaty wzbogaconej jodosalicylanami na inaktywacje antyapoptotycznych białek Bcl-2 w komórach nowotoworowych AGS.

Badania finansowane przez NCN; grant nr UMO-2017/25/B/NZ9/00312. 
Badania zostały sfinansowane przez Narodowe Centum Nauki w ramach projektu nr UMO-2017/25/B/NZ9/00312 pt. “Molekularne i fizjologiczne mechanizmy wpływu wanadu na pobieranie jodanów i jodosalicylanów przez sałatę oraz jej przeciwnowotworowe działanie testowane na ludzkich liniach komórkowych”.

Oferta – rozwiązanie:

Wyniki przeprowadzonych badan wskazują, że sałata wzbogacona jodosalicylanami może stanowić dobre źródło jodu i innych związków w diecie człowieka oraz wykazuje potencjalne proapoptotyczne działanie względem ludzkich komórek nowotworowych żołądka.

NAWIĄŻ KONTAKT:
Aleksandra Such
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,

Poprzedni artykułUciążliwość odorowa a biogospodarka
Następny artykułTools for Life Sciences – made in Bavaria