Niedoczynność tarczycy z Hashimoto istotny problem zdrowotny XXI wieku – rezultaty dietoterapii

442

Wprowadzenie – problem:
Choroby gruczołu tarczowego stanową istotny problem zdrowotny XXI wieku. Najczęstsze zaburzenie funkcji tarczycy to niedoczynność, w tym również niedoczynność tarczycy ze współwystępującą chorobą Hashimoto. Jak wynika z przeglądu literatury, choroby tarczycy mogą odpowiadać za występowanie u pacjentów dyslipidemii, otyłości i zwiększonej zawartości tkanki tłuszczowej.

Prezentacja dotyczy:
• Oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia pacjentki obciążonej niedoczynnością tarczycy
z Hashimoto i dyslipidemią oraz
• Wyników 12-miesięcznej współpracy pacjentki z dietetykiem.

Przeprowadzona ocena sposobu żywienia pacjentki wykazała błędy żywieniowe i nieprawidłowości w nawykach żywieniowych. Dotychczasowo pacjentka spożywała mało błonnika, kwasów Ω-3, żelaza, selenu, jodu, witaminy D i C, przy jednoczesnym nadmiernym spożyciu energii, białka, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witaminy A oraz cholesterolu, w oparciu o bilans makro- 
i mikroskładników odżywczych za pomocą programu żywieniowego, służącego do układania jadłospisów Dokonano oceny stanu odżywienia metodą bioimpedancji elektrycznej przed wprowadzeniem nowej diety, gdzie potwierdzono podwyższony poziom tkanki tłuszczowej w organizmie i nadwagę (BMI=27,8 kg/m2).

Rosnąca świadomość społeczeństwa w zakresie żywienia wpływającego pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, prowadzi do zwiększonego zainteresowania pacjentów dietoterapią. Liczne dowody naukowe potwierdzają znaczącą rolę prawidłowego żywienia w leczeniu chorób tarczycy. W trakcie badania odnotowano spadek stężenia hormonu TSH, masy ciała o 7,4 kg oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej do granic tolerancji. Odnotowano wzrost stężenia kardioprotekcyjnego cholesterolu HDL.

Uzyskane wyniki są wypadkową zastosowanej przez pacjentkę farmakoterapii, dietoterapii oraz wysiłku fizycznego. Indywidualne, holistyczne podejście do problemów i odpowiednio zastosowane metody ich eliminowania, wpłynęły na poprawę zdrowia pacjentki.

Oferta – rozwiązanie:

  1. Dietoterapia ma coraz większe znaczenie w leczeniu chorób żywieniowozależnych. Rosnąca świadomość społeczeństwa w zakresie żywienia wpływającego pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, prowadzi do zwiększonego zainteresowania pacjentów dietą. Liczne dowody naukowe potwierdzają znaczącą rolę prawidłowego żywienia w leczeniu chorób tarczycy. Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, prowadzi działalność naukową m.in. w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności, a także wpływu diety i składników diety na zdrowie. Prowadzone są badania naukowe w warunkach in vitro na liniach komórkowych, in vivo na zwierzętach laboratoryjnych oraz badania populacyjne.
  2. Zachęcamy do współpracy w ramach WSPÓLNYCH PROJEKTÓW BADAWCZYCH I BADAWCZO-ROZWOJOWYCH, DZIAŁALNOŚCI EDUKACYJNEJ I POPULARYZACYJNEJ NAUKI. Oferta jest skierowana do FIRM I INSTYTUCJI DIETETYCZNYCH, PORADNI ŻYWIENIOWYCH, FIRM FARMACEUTYCZNYCH I INNYCH PLACÓWEK MEDYCZNYCH, a także STUDENTÓW chcących specjalizować się w profilu nauk o żywieniu człowieka i dietetyce.
  3. Jeśli jesteś WŁAŚCICIELEM PORADNI ŻYWIENIOWEJ i/lub DIETETYCZNEJ; producentem żywności, suplementów diety itp.- masz pomysł na badania lub nie masz pomysłu – a chcesz nawiązać współpracę z Uczelnią- zwróć się do nas!
  4. Jeśli JESTEŚ DIETETYKIEM lub STUDENTEM DIETETYKI i chcesz wziąć udział w pracach badawczych lub zobaczyć się jak specjaliści z zakresu żywienia i dietetyki ustalają cele i założenia dietoterapii, a może chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami z pracy z pacjentami lub pomóc osobie, która chce zmienić swoje nawyki żywieniowe i styl życia- zwróć się do nas!
  5. Jeśli jesteś OSOBĄ chcącą zostać kwalifikowanym dietetykiem, interesuje Cię praca badawcza zakresu oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, a także żywienia człowieka zdrowego i chorego -skontaktuj się z nami!

NAWIĄŻ KONTAKT:
Joanna Mrożek
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie