
Jagiellońskie Centrum Innowacji posiada pięć laboratoriów, wśród których za wręcz flagowe, może uchodzić Laboratorium Mikrobiologiczne.
Laboratorium Mikrobiologiczne Jagiellońskiego Centrum Innowacji wykonuje analizy mikrobiologiczne materiałów:

- biologicznych (w tym żywności i suplementów diety)
- farmaceutycznych
- klinicznych
- weterynaryjnych
- środowiskowych
Mikrobiologia prowadzona jest metodą klasyczną (posiew na podłoże, hodowla, ocena mikroskopowa) oraz innowacyjną metodą diagnostyczną z wykorzystaniem spektrometrii mas typu MALDI TOF.
Metoda ta pozwala na identyfikację drobnoustroju w trakcie kilku minut, na podstawie unikatowego profilu białkowego mikroorganizmu (białka rybosomalnego), co w porównaniu z 24-48 godzinnym czasem potrzebnym do identyfikacji drobnoustrojów metodami biochemicznymi jest dużą oszczędnością czasu. Ma to ogromne znaczenie szczególnie w przypadku próbek klinicznych czy w branży spożywczej gdy dochodzi do skażenia na linii produkcyjnej. Co więcej, nasza baza danych jest systematycznie aktualizowana i obecnie pozwala na identyfikację ok. 3000 gatunków bakterii tlenowych i beztlenowych, a także grzybów!
W Laboratorium Mikrobiologicznym Jagiellońskiego Centrum Innowacji oferujemy:

- badania czystości kosmetyków w oparciu o obowiązujące normy ISO oraz metodę według Ph.Eu XI.
- testy skuteczności i ocenę zakonserwowania produktów kosmetycznych ( tzw. challange test) według PN-EN ISO 11930:2012.
- badania aktywności bakterio- i grzybobójczej produktów antyseptycznych według Ph.Eu XI
- badania czystości wody w oparciu o normy ISO
- badania żywności w oparciu o normy ISO
- badania suplementów diety i środków probiotycznych (probiotyków i prebiotyków) – sprawdzenie deklarowanej ilości CFU danych szczepów bakteryjnych oraz ich identyfikacja
- badania nietypowe, innowacyjne wynikające z potrzeby naukowego zbadania pewnych problemów lub sprawdzenia działania danych produktów. Przykładowo: badania potwierdzające skuteczność lamp z promieniowaniem UV lub sprawdzenie działania sterylizatorów powietrza.

Mając na uwadze obecny stan epidemiologiczny oraz potrzebę rynku w kwestii zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa dodaliśmy w tym roku do naszej oferty badanie in vitro polegające na oznaczeniu aktywności bakterio- i grzybobójczej promieniowania UV C. W ostatnim czasie takie badanie wykonaliśmy m.in. dla firmy HSK Ledy.
Potwierdziliśmy skuteczność działania bakteriobójczego i grzybobójczego Oprawy UVC nr A-69-UVC-60-18W, która redukuje ilość drobnoustrojów o 99,99% zarówno przy czasie naświetlania 15 jaki 30 min.
Badanie to kierowane jest do producentów lamp UV oraz urządzeń z takimi lampami. Zakres badanych drobnoustrojów możemy dobierać indywidualnie do każdego zlecenia. W zależności od miejsca działania lampy wybieramy mikroorganizmy, które są charakterystyczne dla danego środowiska lub sektora przemysłowego (spożywczy, kosmetyczny itp.).