Znaczenie dietoterapii i redukcji masy ciała w walce z zespołem metabolicznym

750
Rozwój suplementów diety

Starzenie się społeczeństwa pociąga za sobą wzrost zaburzeń metabolicznych, które przy nieodpowiedniej diecie i niskiej aktywności fizycznej mogą doprowadzić do rozwoju przewlekłych chorób, w tym chorób układu krążenia, będących jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.
Prezentacja dotyczy:
1) oceny sposobu żywienia pacjenta obciążonego zespołem metabolicznym oraz
2) wyniki 12-miesięcznej współpracy pacjenta z dietetykiem.
Przeprowadzona ocena sposobu żywienia pacjenta wykazała liczne błędy żywieniowe i nieprawidłowości w nawykach żywieniowe. Dodatkowo nieodpowiedni styl życia, sytuacja gospodarcza oraz podeszły wiek przyczyniły się do rozwoju chorób dietozależnych.
Niezależne badania na różnych grupach ludności, potwierdzają jakościowe i ilościowe błędy żywieniowe uwarunkowane sytuacją gospodarczą oraz wiekiem.
W omawianym przypadku klinicznym, stała współpraca pacjenta z zespołem terapeutycznym (lekarz, dietetyk i rehabilitant) przyczyniła się do przeprowadzenia korzystnych zmian w stylu życia, poprawy kondycji fizycznej i psychicznej oraz osiągnięcia zamierzonych efektów zdrowotnych.

Oferta, czyli cel prezentacji:
• Dietoterapia ma coraz większe znaczenie w leczeniu chorób żywieniowozależnych. Zwiększenie świadomości społeczeństwa o wpływie diety i stylu życia na ryzyko występowania chorób o podłożu metabolicznym przyczyni się do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa. Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, prowadzi działalność naukową m.in. w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności, a także wpływu diety i składników diety na zdrowie. Prowadzone są badania naukowe w warunkach in vitro na liniach komórkowych, in vivo na zwierzętach laboratoryjnych oraz badania populacyjne.
• Zachęcamy do współpracy w ramach wspólnych projektów badawczych i badawczo-rozwojowych, działalności edukacyjnej i popularyzacyjnej nauki. Oferta jest skierowana do firm i instytucji dietetycznych, poradni żywieniowych i innych placówek medycznych, a także studentów chcących specjalizować się w profilu nauk o żywieniu człowieka i dietetyce.
• Jeśli jesteś właścicielem PORADNI ŻYWIENIOWEJ i/lub DIETETYCZNEJ; producentem żywności, suplementów diety itp.- masz pomysł na badania lub nie masz pomysłu – a chcesz nawiązać współpracę z Uczelnią- zwróć się do nas!
• Jeśli jesteś DIETETYKIEM lub STUDENTEM DIETETYKI i chcesz wziąć udział w pracach badawczych lub zobaczyć się jak specjaliści z zakresu żywienia i dietetyki ustalają cele i założenia dietoterapii, a może chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami z pracy z pacjentami lub pomóc osobie, która chce zmienić swoje nawyki żywieniowe i styl życia- zwróć się do nas!
• Jeśli jesteś OSOBĄ chcącą zostać kwalifikowanym dietetykiem, interesuje Cię praca badawcza zakresu oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, a także żywienia człowieka zdrowego i chorego -skontaktuj się z nami!

Prezenter:
Joanna Mrożek
Uniwersytet Rolniczy

Inżynier Joanna Mrożek Finalistka I Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Sporcie i Zdrowiu w Gnieźnie. Absolwentka kierunku Dietetyka, Wydziału Technologii Żywności, Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie kontynuuje naukę na w/w uczelni przeprowadzając pracę badawczą zakresu oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka chorego z problemami tarczycy. Dodatkowo pracuje w ,,NZOZ Centrum Leczenia Otyłości” w Krakowie. Osobiście temat żywności zarówno w kontekście produkcji jak i żywienia ludzi jest dla niej pasją, a nie tylko elementem codziennej pracy

Poprzedni artykułNawiąż kontakty biznesowe z firmami z Norwegii!
Następny artykułIV Małopolskie Forum Finansowe