Zachowaj lato w słoiku!

1661

Uwielbiasz truskawki, czereśnie, wiśnie? Z utęsknieniem czekasz na porzeczki, agrest, maliny i borówki? Sezonowe owoce z naszych rodzimych ogrodów i sadów sprawiają, że letnie posiłki nie tylko cieszą wyjątkowymi smakami, aromatami, kolorami, ale także są pełne witaminowej „energii” i wielu innych cennych dla zdrowia składników.

Póki trwa sezon na dane owoce, można bez problemu włączać je do codziennego menu – w większej lub mniejszej ilości, zależnie od indywidualnych możliwości, bo jest oczywiste, że na decyzje zakupowe coraz częściej wpływają rosnące ceny. Istotna jest także sytuacja pogodowa, która przesądza o urodzaju lub jego braku, co zawsze przekłada się na to, ile owoce kosztują, a co za tym idzie, także na skalę ich spożycia. W najlepszej sytuacji są rzecz jasna osoby, które mogą się delektować owocami z własnych przydomowych ogrodów, z działek czy sadów. Zawsze jednak, niezależnie od tego, czy owoce kupujesz na targu, w osiedlowym warzywniaku lub markecie, czy też zrywasz je z własnych krzaczków i drzewek, możesz sprawić, że owocowy sezon będzie trwał w Twojej kuchni przez cały rok. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednią ilość zapasów – w postaci pysznych marmolad, dżemów czy konfitur. Domową spiżarnię możesz także wypełnić sokami idealnymi do zimowych herbat i kompotami – doskonałymi choćby na finał rodzinnych obiadów. Możesz też przygotować prażone owoce, które świetnie sprawdzą się np. przy tworzeniu słodkich wypieków. Możliwości na zamknięcie skarbów lata w słoikach jest wiele, a dotyczy to oczywiście nie tylko owoców, ale i warzyw – tych idealnych do kiszenia, suszenia, marynowania. Najczęściej wybierane są metody sprawdzone, tradycyjne, dające gwarancję, że przetwory będą długo cieszyć pełnią swoich walorów. O kilku takich sposobach piszemy poniżej, ale przy tej okazji zachęcamy Cię również do wykazania inwencji i samodzielnego odkrywania nowych możliwości, by domowe było coraz lepsze!

Ciesz się ulubionymi owocami o każdej porze roku

Najlepszy moment na rozpoczęcie swojej kulinarnej przygody z domowymi przetworami nadchodzi wielkimi krokami (choć dla owoców takich jak truskawki, najlepszy okres zbliża się już do finiszu). Gdy Twoich ulubionych owoców jest najwięcej i są one najtańsze, to masz najlepszy sygnał, że nadszedł właściwy czas na zamknięcie ich w słoikach. Nie tylko ze względów finansowych, ale również dlatego, że jest ich pod dostatkiem, że możesz wybierać te idealnie dojrzałe i najpyszniejsze. Ponadto dostępność dużej liczby różnych owoców sprawia, że możesz je ze sobą łączyć, tworząc oryginalne kompozycje smakowe i dając pole do popisu dzieciom, dla których udział w takich kuchennych zajęciach może być atrakcyjną i kreatywną zabawą. Świetną porą na robienie przetworów jest również jesień. Pojawią się wtedy między innymi dynie (z botanicznego punktu widzenia uważane za owoce), jabłka i śliwki, z których możesz przyrządzić dżemy, powidła itp.

Weki, słoiki i butelki „odkryte” w spiżarniach po kilku miesiącach od ich zrobienia, potrafią przywołać uśmiech i wspomnienie słonecznego lata. A kiedy zechcesz napić się soku, najlepiej będzie sięgnąć po ten, który został wykonany we własnym domu – ze świeżo wyciskanych owoców lub przy pomocy sokownika – urządzenia, dzięki któremu uzyskasz od swoich ulubionych owoców wszystko, co mają najlepszego, do ostatniej kropli.

Kolejna nasza propozycja na spożytkowanie dużej ilości owoców, to domowe wina, nalewki i cydry. Zamknięte w butelkach trunki mogą cieszyć podniebienia przez bardzo długi czas, a także być fantastycznym pomysłem na wyjątkowy, bo własnoręcznie zrobiony prezent dla bliskich.

Zawsze godne uwagi są również owoce suszone – mogą być zarówno zdrową przekąską, jak i składnikiem wielu dań czy deserów. Proces suszenia z łatwością przeprowadzisz we własnym domu, nawet mieszkając w bloku i dysponując tylko niewielkim metrażem. Posłużą Ci do tego niezawodne suszarki do żywności, w których możesz również suszyć zioła, warzywa, a także grzyby zbierane aż do późnej jesieni… Świąteczna zupa grzybowa, przygotowana z takich darów lasu, będzie prawdziwym rarytasem.

Warzywne kiszonki i przetwory – trzymaj na zdrowie!


Tworzenie mniej lub bardziej słodkich przetworów, to rzecz jasna tylko część możliwości, jakie otwierają letnie miesiące. Swoją spiżarnię warto wypełnić także słoikami pełnymi wytrawnych pyszności – przede wszystkim kiszoną kapustą, ogórkami, kalafiorami czy rzodkiewkami. Twoim bliskim z pewnością zasmakuje również zdrowa kiszona sałatka z różnych warzyw – pełna cennych składników i budzących apetyt kolorów. Warto też spróbować przygotować coś o wyrazistym aromacie i smaku, jak kiszone warzywa w occie oraz kimchi – koreański przysmak zdobywający coraz większe uznanie w Polsce.

Kisić możemy bardzo wiele produktów – m.in. buraki (aby uzyskać zakwas z buraków, wspaniały na odporność dla dużych i małych). Dzięki kiszeniu i pasteryzacji produkty pozostaną wartościowe przez wiele miesięcy, a dodatkowo zyskają unikalny smak, który możesz zmieniać wedle uznania, dodając do zalewy różne przyprawy. Kiedy mowa jest o przetworach, nie można pominąć pomidorów. Te wspaniałe… no właśnie – dla botaników bardziej owoce, zaś dla większości konsumentów warzywa (ze względu na kulinarne zastosowania i niską zawartość cukru), w połączeniu ze słoiczkami stanowią doskonały duet. Dwa najpopularniejsze przetwory pomidorowe na zimę, to sok pomidorowy, a także przecier pomidorowy, dzięki któremu z łatwością i szybko przygotujesz między innymi zupę pomidorową, sos do gołąbków czy do zapiekanki. Passata pomidorowa (zazwyczaj o konsystencji nieco bardziej płynnej, niż w przypadku typowego przecieru) to dodatek szczególnie przydatny do dań obiadowych, warto więc rozważyć przygotowanie solidnej porcji tego specjału. Pomidory suszone – zapakowane z użyciem domowej zgrzewarki próżniowej do żywności, a także w słoiczkach – w aromatycznej zalewie na bazie oliwy, z dodatkiem ziół, kaparów, pestek dyni itp., to godne uwagi uzupełnienie tradycyjnych pomidorowych przetworów.

Dobre przygotowanie otwieraczem do sukcesu!

Pomysłów na kuchenne przygody ze słoikami (i nie tylko z nimi) jest bardzo wiele – w tym tekście poruszyliśmy zaledwie ułamek tej bogatej tematyki – z nadzieją, że zachęcimy Cię do wykorzystania choć części możliwości, jakie otwiera letni urodzaj na owoce i warzywa. Możesz ten czas mądrze wykorzystać, przygotowując dla siebie i swojej rodziny zarówno smakołyki słodkie, jak i wytrawne. Bez względu na to, jakie smaki i rodzaje przetworów wybierzesz, bądź w gotowości do działania i sukcesów na polu DIY. Uzupełnij swoje kuchenne akcesoria o przydatne produkty, w tym o różnej wielkości słoiki i buteleczki z dobrymi zakrętkami. Miej pod ręką drylownicę do owoców, suszarkę do żywności, poręczny chwytak do gorących słoików. Nie zapomnij o Frukta-Żelu z naszej oferty, który zapewni Twoim dżemom i konfiturom idealną konsystencję. Jeśli zechcesz zrobić wino, przygotuj nieco wcześniej choćby podstawowy sprzęt winiarski i zapoznaj się z poradnikiem napisanym specjalnie dla hobbystów, uzupełnionym o proste i sprawdzone przepisy. Pamiętaj o rurkach fermentacyjnych przydatnych przy kiszeniu warzyw i owoców oraz produkowaniu domowych trunków. I nie zapomnij zaś o uniwersalnym otwieraczu – w końcu zimą trzeba będzie jakoś się dobrać do lata skrytego w „brzuszku” słoika.

Materiały i treść do powyższego artykułu zostały dostarczone przez BROWIN

Poprzedni artykułSztuczna inteligencja w sektorze medycznym – dołącz do programu szkoleniowego HelloAI RIS
Następny artykułPracuj z najlepszymi – IF PAN rekrutuje!